Bil på vinterväglag

Däck till motorcykel

För motorcyklar finns det inga riktiga regler när det kommer till däck. Med motorcykel får man köra med de däck som föraren anser passa bäst till underlaget.

Ska man köra MC under vintern är det dock klokast att investera i ett par dubbdäck. Dubbarna är mer eller mindre en förutsättning för att ens kunna ta sig fram på två hjul på både is och snö. Utan dubbar är det en otroligt stor risk att åka motorcykel under vinterhalvåret. Eftersom många ställer undan sina motorcyklar under vinterhalvåret så finns det ingen jättemarknad för just vinterdäck till dessa. I butik kan det vara väldigt svårt att få tag på ett par som passar men det brukar oftast finnas möjlighet att beställa de däcken man vill ha hos välsorterade återförsäljare. Det kan dock vara klokt att vara ute i god tid innan vintervädret anländer om man planerar att kunna köra sin hoj direkt när halkan slår till. Att köra MC på vintern har blivit allt populärare på senare år och med ordentliga däck kan man verkligen minska risken för olyckor.

I övrigt så gäller som sagt inga regler för vilka däck man ska använda. Beroende på hur man använder sin motorcykel kan man såklart använda sig av olika typer av däck. Är man själv osäker så brukar det fungera bra att berätta om sin cykel och sin användning för en säljare så brukar de oftast kunna plocka fram däck som passar utmärkt.