Categories

Vinterdäck

Vinterdäck är de däck man använder på vintern när det kan vara snöigt och halt. Vinterdäcken skiljer sig från sommardäcken bland annat genom typen av gummiblandning som de består av.

Sommardäck kan bli hårda och spricka när det är kallt medan vinterdäck klarar det. Därför bör man alltid ha vinterdäck på när temperaturen närmar sig nollgradigt. Det andra som skiljer vinterdäck från sommardäck är mönstringen och mönsterdjupet. De har djupare mönster för att klara av att köra i snö och slask. Vissa vinterdäck är även dubbade för extra väghållning vid halka. Mönsterdjupet som gäller för vinterdäck i Sverige är minst tre millimeter i däckens huvudmönster.

Det är lag på att man ska ha vinterdäck på bilen om det är så kallat vinterväglag. Det är det om det finns is, snö, slask, snömodd eller frost på någon del av vägen. Snö och halka kan också komma snabbt så det kan vara bra att vara förberedd vintertid med att ha däcken på. Utan vinterdäck riskerar man inte kunna ta sig fram eller råka ut för en olycka. Dessutom måste man ha vinterdäck på bilen om man kör på vägarna i Sverige mellan den 1:a december och den 31:a mars.

Om däcken är ett par år gamla och börjar bli lite slitna så är ett bra tips att sätta de minst slitna däcken bak. Det minskar risken för sladd vid bromsning och gör att det blir lättare att få att ett bra väggrepp vid svängar.

Under sommaren ska man helst förvara sina vinterdäck i ett svalt, mörkt och torrt utrymme.

Köp vinterdäck på nätet