Bil på vinterväglag

Regummerade däck

Däck kan kosta flera tusentals kronor och det tar dessutom tid att hitta de däck som man sedan ska välja. Det kan därför jobbigt att göra om processen och återigen lägga pengar på däck när de man köpt börjar bli slitna. Slitna däck är en stor risk i trafiken och tyvärr är det orsaken till många olyckor som sker på våra vägar. Det finns dock en lösning för den som vill undvika både olyckor och nya däckköp, regummering. Att regummera sina däck innebär att man lägger en ny slitbana över dem. Det är ett bra sätt att återanvända däck som är välbehållna utöver gummislitage och minskat mönsterdjup. Det är alltså ett bra alternativ om man har däck som bara är ett par år gamla och som förutom naturligt slitage är oskadda och hela. Man brukar säga att ett däck bara håller i högst tio säsonger, oavsett regummering eller inte. Det beror på att gummit torkar och kan börja spricka.

Regummering fungerar på både vinter- och sommardäck men brukar främst användas på sommardäck då de blir nedslitna snabbare än vinterdäck.

Att regummera däcken blir betydligt billigare än att köpa nya däck. I alla fall om man använder sig av lite dyrare däck. Nackdelen är dock att regummerade däck kan slitas lite snabbar än helt nya. Dessutom har man ju kvar den gamla stommen av däcket vid en regummering. Det är alltså enbart ett bra alternativ då stommen är i mycket gott skick.