Bil på vinterväglag

Däck till cykel

Många som cyklar kanske inte tänker så mycket på vilka däck de använder. Däcken kan dock betyda väldigt mycket för hur cyklingen känns och för säkerheten för cyklisten.

För varje år som går så blir antalet finesser på cyklarna fler och fler. De senaste årens utveckling har lett till att många nu väljer att ställa in bilen över vintern och istället cykla över snödrivor och på isiga vägar. Att cykla hela året runt blir allt vanligare, även i Sverige med vårt minst sagt otrevliga cykelklimat under vintern.

För att inte råka ut för olyckor eller andra missöden är det dock klokt att använda sig av speciella vinterdäck innan man ger sig ut i halkan. Att skaffa dubbdäck till cykeln är klokt och det blir allt vanligare på en marknad som växer snabbt. På senaste tiden har erkända däcktillverkare som bland annat Continental och Nokian börjat producera dubbdäck för cyklar. Fördelarna som kommer med dubbdäcken är desamma som för bilar, bättre fäste vid halt underlag. De ger även lite bättre grepp i snömodd, men där är det fortfarande tungt att cykla. Där gäller det att använda breda däck som kan forcera snön och föra cykeln framåt. Nackdelen med dubbade cykeldäck är att det kan bli tyngre att trampa, framförallt på barmark. Det är dock klokt att hålla hastigheten nere på vinterväglag för att minska risken för olyckor.