Bil på vinterväglag

Vinterdäck

Vinterdäck i Sverige: Säkerhet genom Kunskap

Vinterväglag i Sverige kan vara oförutsägbart och utmanande. Från de isiga norra delarna till snöiga stadsgator, det svenska klimatet ställer höga krav på fordon och förare. Just därför är det av yttersta vikt att vara väl förberedd, och en avgörande del av denna förberedelse är att välja rätt däck för säsongen. Vinterdäck är inte bara en laglig skyldighet utan också en nödvändighet för din och andra trafikanters säkerhet. Denna guide är skapad för att ge dig en klar och koncis översikt över allt du behöver veta om vinterdäck i Sverige – från lagkrav till praktiska tips. Oavsett om du är en erfaren förare eller just har börjat din körkarriär, kommer denna information att vara ovärderlig för en säker körning i vintermånaderna.

När ska jag ha vinterdäck?

 • Mellan 1 december och 31 mars måste fordon som personbilar (klass I och II), lätt och tung lastbil, samt bussar ha vinterdäck när det råder vinterväglag. Detsamma gäller för släpvagnar dragna av dessa fordon.
 • Vinterväglag definieras som när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag.

Får jag använda dubbdäck?

 • Ja! Du får använda dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april.
 • Om vinterväglag råder eller förväntas, kan du använda dubbdäck även utanför denna period.
 • Om en bil med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck, måste även en kopplad släpvagn ha dubbdäck vid vinterväglag. Däremot, om bilen har odubbade däck kan släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade däck.

Märkning och krav på däck

 • Vinterdäck på fordon upp till 3500kg ska vara märkta med en **alptopp/snöflinga** eller vara **dubbade**.
 • Däck märkta med M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller ”Mud and Snow” anses som vinterdäck på bilar med en totalvikt av högst 3 500 kg fram till och med 30 november 2024. På släpvagnar med samma vikt, fram till 30 november 2028.
 • För fordon över 3500kg gäller specifika märkningskrav beroende på däckets placering på fordonet och användningsområde.

Mönsterdjup

 • Vinterdäck på fordon upp till 3500kg ska ha ett mönsterdjup på **minst 3 mm**.
 • För fordon över 3500kg ska däcken ha ett mönsterdjup på **minst 5 mm** vid vinterväglag. Släpvagnar för dessa fordon ska ha minst **1,6 mm** mönsterdjup.

Undantag

 • Det finns vissa situationer då du får köra utan vinterdäck, exempelvis vid provkörning efter reparation, vid körning till besiktningsföretag eller om däcken har en fälgdiameter på 10 tum eller mindre.
 • Veteranfordon, det vill säga fordon som är 30 år eller äldre, är också undantagna från vinterdäckskravet.

Mer Information och Resurser

För att säkerställa att du alltid har den senaste och mest exakta informationen om vinterdäck och andra trafikrelaterade ämnen, rekommenderar vi att regelbundet besöka några av Sveriges officiella myndigheter som tillhandahåller relevant information och vägledning. Nedan hittar du länkar till dessa myndigheters webbsidor där du kan djupdyka i detaljer, lagtexter och rekommendationer:

Håll dig uppdaterad och kör säkert!