Bil på vinterväglag

Vinterdäck på släpvagn

Det kan vara lätt att glömma att byta däck på släpet. Det är dock lag på att även släpet måste ha vinterdäck om det råder vinterväglag på vägarna i Sverige.

Mellan den 1:a december och den 31:a mars och vid vinterväglag gäller det att ha vinterdäck på våra svenska vägar. På dessa ska mönsterdjupet vara minst tre millimeter. Dubbdäck får användas mellan den 1:a oktober och den 30:e april men även under annan tid om det befaras bli eller är vinterunderlag.

Detsamma gäller även på släpvagnar bakom bilen. Alltså så måste även släpet ha vinterdäck på vinterväglag. Om man har odubbade vinterdäck på bilen så kan man ha det även på släpet. Man kan då även använda dubbade däck på släpet. Har man dock dubbade däck på bilen så måste även släpet ha dubbade däck. Det är de godkända däckkombinationerna som gäller om man kör med släp vintertid eller på vinterväglag.

Är det inte vinterväglag kan dock bilar med dubbade däck köra släp med odubbade vinterdäck eller sommardäck. Även bilar med odubbade vinterdäck kan dra släp med sommardäck om det inte råder vinterväglag på vägarna. Dessa regler gäller på släp som är dragna av personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt på 3,5 ton som mest.

Det är viktigt att inte underskatta vikten av säkerhet med släpets däck. Det är enklare än man tror att tappa kontrollen över bilen på grund av att släpet har dåligt grepp på vägarna.