Bil på vinterväglag

Regler för däck

Det finns ett antal olika regler när det kommer till däck. Bland annat måste däcken uppfylla vissa kriterier och passa ihop med bilen.

När man byter eller reparerar däckar och/eller fälgar finns det ett antal regler som man är formellt skyldig att följa. Det enklaste är att bara följa den däckdimension som registrerats för bilen. Vill man dock använda däck av annan dimension måste man tänka på belastningskraven, däckets bärighet måste minst stämma överens med originaldäckens.

Hastighetskraven som finns säger att vinterdäcken måste klara av minst 160 kilometer i timmen medan sommardäck ska klara av åtminstone 180 kilometer i timmen. Dessutom så får inte spårvidden överstiga den övre gränsen för vad som maximalt är tillåtet.

Uppgifter om vilka dimensioner på däck och fälgar som är godkända för ens bil finns hos tillverkaren eller generalagenten. Det kan även finnas hos märkesvärkstäder. I bilens instruktionsbok brukar det även finnas information att hämta. Där brukar man även kunna hitta vilka regler som gäller för vinterdäck. Det finns dessutom andra regler för däck bland annat finns det i Sverige lag på vilket som är det minsta mönsterdjupet som däcken kan ha. På sommardäck är minsta godkända mönsterdjup 1,5 millimeter och på vinterdäck är det minsta godkända djupet tre millimeter. På vinterdäck med dubbar måste dubbarna vara minst 1,2 millimeter långa för att vara godkända på svenska vägar vid vinterväglag.