Bil på vinterväglag

Nitrogen i däcken

Vill man spara på miljön, spara pengar och slippa byta däck och kolla däckens lufttryck så ofta så stavas en enkel lösning nitrogen. Genom att använda kvävegas i däcken istället för luft kan öka däckens livstid.

Nitrogen är kanske mer känt som kvävgas (N2). Kvävgas finns i luften som vi andas och ren nitrogen framställs genom att separera syret och de andra ämnena i luften. Genom att använda nitrogen i däcken istället för vanlig luft så kan man spara pengar och bevara vår miljö. Med nitrogen i däcken blir det lättare att hålla rätt lufttryck i däcken vilket innebär att det dras mindre bensin i onödan, nägot som är bra för både plånboken och miljön. Dessutom blir bilens köregenskaper och din säkerhet bättre. Man undviker lättare punktering och kan minska onödigt slitage på däcken. Det leder ofta till att man ökar däckens livslängd med runt 25 procent. Vilket även det innebär att man kan spara pengar.

Tekniken med att använda nitrogen i däcken är hämtad från flygplansdäcken där det använts ett tag. Anledningen är att nitrogen är helt torrt och inte innehåller något vatten, vilket vanlig luft gör. På hög höjd kan vattnet frysa i däcken och sedan explodera när man landar. Den risken finns inte riktigt med bilar utan där använder man nitrogen för att luftrycket bevaras mycket bättre än med vanlig luft. Vanlig luft fungerar lika bra i bildäcken, så länge man hela tiden kontrollerar trycket regelbundet. Dock kan det bildas kondens på insidan av däck med vanlig luft av vattnet som finns i luften. Vätskan kan bli varm vid körning och fungera som en slags värmeledare som kan öka risken för att däcken överhettas.

En nitrogenfyllning i däcken håller oftast minst i en säsong men oftast längre än så. Nitrogen är helt ofarligt för miljön och ska inte blandas ihop med den typ av kväve som används vid exempelvis jordbruk som räknas som skadlig för miljön.