Bil på vinterväglag

Hastighetsindex

Vad gäller däck så finns det ett ganska så tydligt regelsystem för vad som gäller. Hastighetsindex visar däckens rekommenderade maxhastighet. Hastighetsindex står på däckets sida och markeras med någon bokstav. Exempelvis så kan det stå 205/55-16 T, det är då bokstaven T som markerar däckens hastighetsindex och just T innebär en maxhastighet på 190 km/h. Vinterdäck har för det mesta ett lägre hastighetsindex än sommardäck. Anledningarna till det är det grövre mönstret och att vinterdäck består av en mjukare gummiblandning vilket leder till att däcken blir lite mindre stabila i höga hastigheter.

Det som gäller om man ska köpa nya däck till sin personbil är att däckens hastighetsindex ska överensstämma med eller vara högre än bilens maxhastighet. Det gäller dock endast EG-typgodkända personbilar som tagits i bruk efter den första januari 1996. För övriga bilar gäller det att minst ha ett hastighetsindex som klarar av 180 km/h.

Vad gäller vinterdäck för EG-typgodkända personbilar så är det okej om de har en maxhastighet på 160 km/h. Är bilen tagen i bruk före år 2002 behövs dock inte däck som klarar av mer än 130 km/h.
Om du inte känner till din bils högsta konstruktiva hastighet så finns ofta uppgifterna i registreringsbeviset. Annars kan man kontakta någon märkesrepresentant för information.
Så här ser hastighetsindex ut.

Q – 160 km/h V – 240 km/h
R – 170 km/h W – 270 km/h
S – 180 km/h Y – 300 km/h
T – 190 km/h ZR – 240 +
U – 200 km/h ZR + Y – 300 +
H – 210 km/h